“Er zullen zeker weer meer slapende dienstverbanden komen”

Maatregel werkt nu feitelijk al, bij ontbreken van overgangsrecht

Werknemers hebben nu bij ontslag na twee jaar ziekte recht op een transitievergoeding. UWV compenseert die aan de werkgevers. Het kabinet wil die compensatie afschaffen voor werkgevers met meer dan 25 werknemers. Het viel te lezen in de financiële bijlage bij het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen in het kabinet. Op Prinsjesdag werd dit herbevestigd.

Goed over nagedacht?

Advocaat Pascal Willems, KoM-lid, was in mei in PW-net al bezorgd over nieuw opkomen van slapende dienstverbanden: “Je kunt de vraag stellen: wanneer je als werkgever niet meer gecompenseerd wordt, moet je dan nog meewerken aan het verzoek van een werknemer tot transitievergoeding? Het maakt het wat mij betreft een stuk ingewikkelder.” En: “Ik krijg de indruk dat deze nieuwe regeling vooral een financiële actie is geweest om te bezuinigen en minder omdat er écht goed over is nagedacht”.

‘Perverse regeling’

De maatregel zal ingaan per juli 2026. Ze levert nu discussie op. “Er zullen zeker weer meer slapende dienstverbanden komen”, stelt expert Marjol Nikkels nu op LinkedIn. Ze steunt het voornemen om de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid alleen voor kleine bedrijven te behouden. “Ik heb dit altijd een perverse regeling gevonden omdat je juist beloond wordt om afscheid te nemen van elkaar in plaats van te stimuleren dat de zieke werknemer in passende arbeid in dienst blijft. Zelfs vlak voor de pensioendatum moest nog het gehele transitievergoeding bedrag betaald worden (en gecompenseerd). Uiteindelijk betalen werkgevers deze rekening vanuit het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Er zullen zeker weer meer slapende dienstverbanden komen.”

KBS advocaten wijst op het ontbreken van overgangsrecht. Een werknemer, ziek gemeld na 1 juli 2024, kan per juli 2026 een transitievergoeding willen ontvangen die z’n werkgever niet gecompenseerd krijgt.

Niet verwaarloosbaar klein

Het zou kunnen dat het ontbreken van compensatie voor de transitievergoeding werkgevers iets meer prikkelt langdurig zieke werknemers aan het werk te houden. Het lijkt anderzijds buiten kijf dat er een prikkel is tot opnieuw opkomen van slapende dienstverbanden. UWV kende in 2023 nog bijna 30.000 compensaties toe, voor een bedrag van bijna een half miljard. Dat doet vermoeden dat het komende aantal slapende dienstverbanden niet verwaarloosbaar klein zal zijn. Zulke onduidelijke rechteloze situaties zouden vermeden moeten worden. De grote vraag is: hoe?

Pascal Willems in PW-net

KBS advocaten

UWV kwantitatieve informatie 2023

Dit artikel verscheen 7 oktober 2024 in de KoM-nieuwsbrief. We plaatsen het nu op de site met het oog op een mogelijke discussie op de KoM-LinkedIn-pagina.