Grote verwachtingen over het programma DESTRESS
Acht jaar looptijd, bijna elf miljoen euro, een consortium met veertig vaak vooraanstaande partners, multidisciplinaire publiek-private samenwerking: het geeft grote verwachtingen over het programma DESTRESS.
Nationale Wetenschapsagenda
DESTRESS startte formeel op 12 september 2024. Het is een van de projecten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Deze NWO helpt “de wetenschap, de maatschappij, Nederland vooruit”. Dit met de “vrije geest van de onderzoeker, .. die met frisse ideeën en nieuwe resultaten de wetenschap en de wereld weer een stap verder brengt.” De NWO verzorgt uitvoering van de Nationale Wetenschapsagenda met zo’n miljard euro per jaar. Het is betekenisvol dat een wezenlijk onderwerp van de arbosector, stress, op deze agenda staat.
“Mijn droom is dat heel werkend Nederland profiteert van DESTRESS,” projectleider Christiaan Vinkers.
Brede samenwerking
De DESTRESS-website noemt en roemt de samenwerking van onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigheden enerzijds en maatschappelijke organisaties anderzijds. Er zijn drie typen partners actief “binnen het team”, schrijft de DESTRESS-website: aanvragers, co-financiers en samenwerkingspartners.
- De elf aanvragers zijn universiteiten (ook een uit Duitsland), hogescholen en kennisinstituten.
- De zes cofinanciers zijn UWV, een private verzekeraar, een grote combinatie van arbodiensten, een samenwerkingsverband van aanbieders wat betreft duurzame inzetbaarheid, een bedrijf dat mensen helpt met een app voor managen van herstel en vermoeidheid na kanker en een verzekeraar arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen.
- De zevenentwintig samenwerkingspartners zijn de ministeries van SZW en VWS, kennisinstituten (waaronder een Europese samenwerking) en (beroeps)verenigingen/organisaties van werkgevers, werknemers, zelfstandigen, zorgverzekeraars en professionals (waaronder Kwaliteit op Maat).
Voor veerkracht van werknemers en organisaties
De website noemt als doel “een innovatieve aanpak om stress te verminderen en de veerkracht van werknemers en organisaties te vergroten. .. DESTRESS richt zich op het tijdig herkennen en aanpakken van stresssignalen en stressoren, waardoor een tijdig en goed gesprek tussen werknemers en werkgevers wordt bevorderd.”
“Of het nou gaat om het bepalen wat ethisch verantwoord is en juridisch mag, of het meten van stressoren bij organisaties en medewerkers, we moeten samenwerken.”, Christiaan Vinkers.
Onder het kopje Strategie wordt het project wat concreter beschreven. In de periode van acht jaar liggen de accenten achtereenvolgens op drie clusters met elk drie werkpakketten. “In het eerste cluster worden belangrijke randvoorwaarden voor de publiek-private samenwerking in kaart gebracht. In cluster 2 meten we stresssignalen bij werknemers en stressoren binnen organisaties. In het derde cluster wordt de DESTRESS-strategie vertaald naar een schaalbare ‘oplossing’. Aan de hand van stressdata en AI-algoritmes ontwikkelen en implementeren we een veilige, ethische en bruikbare applicatie waarmee stress-signalen worden teruggekoppeld.” Deze praktijkoplossing wordt beproefd vóór definitieve implementatie. “Hierdoor kunnen werknemer, werkgever en arboprofessional in een vroeg stadium met elkaar in gesprek.”
Eerste activiteiten
De website geeft verder een indruk van de diverse eerste activiteiten.
- Podcasts, waarin projectleider Prof. dr. mr. Christiaan Vinkers en anderen zoals Jurriaan Penders, medisch directeur uit de arbodienstverlening, het thema belichten vanuit diverse invalshoeken. De podcasts in het Nederlands hebben een uitgeschreven Engelse samenvatting voor een snelle indruk. Een Engels gesproken podcast behartigt het onderwerp “Stoppen met antidepressiva”.
- Diverse bijeenkomsten, zoals een kenniskring van TNO en het ministerie van SZW, over psychosociale arbeidsbelasting. Ruim 200 (met name praktijk)experts bespraken thema’s, zoals bronnen van werkstress en strategieën om psychosociale arbeidsbelasting bij de bron aan te pakken. Als top-stressor op de werkvloer noemden workshopdeelnemers: psychosociale onveiligheid / gebrekkige sociale interactie en niet gehoord worden.
De site van het DESTRESS-project
Illustraties DESTRESS-project.nl