De werkgever investeert in arbeidsomstandigheden en de werknemer doet er weinig mee. Het is een veel gehooorde klacht. Arboprofessionals vermoeden dat dit ook speelt bij de zit-sta bureau’s, onderzoek zoals dat van Pam ten Broeke bevestigt dat. Wat nu?

Gedragspsychologie

Ten Broeke noemt onderzoek van collega’s: maar 30 procent van de mensen met een stabureau gebruikt het effectief en regelmatig. De anderen doen dat minder dan één keer per week, niet genoeg voor gezondheidseffecten. Mensen zeggen het gewoon te vergeten, of bewust liever te zitten als het werk – volgens hen – concentratie vereist.

Voor haar promotieonderzoek observeerde deze gedragspsycholoog het werk en de ruimtes. Ook liet ze kantoorwerkers activiteitstrackers dragen en meermaals per dag een vragenlijst invullen. Medewerkers blijken langer te zitten achter hun eigen PC dan in een vergaderzaal. Vooral in de ochtend blijven ze langer achter elkaar zitten.

Productiviteitsparadox

Verstoort opstaan de concentratie? Dat wordt algemeen gedacht. Ten Broeke maakt gewag van een productiviteitsparadox: “Voor de bloedtoevoer naar de hersenen is het namelijk wel degelijk beter om ook in je productieve ochtend een stapauze te nemen.” Sporthorloges en wekkertjes, helpen die? Ten Broeke: “We zien dat dit maar kort effect heeft. Na een tijdje wordt het als storend ervaren en weer genegeerd.”

Onderzoek voor optimalisering

Ten Broeke werkt inmiddels aan de Universiteit Leiden. Daar onderzoekt ze hoe pauzes voor de lange termijn optimaal in te bouwen zijn in een werkdag. Een wandelpauze van twee minuten heet al effectief, maar het optimale patroon is onbekend. Ze zoekt naar zo natuurlijk mogelijke oplossingen. “Bijvoorbeeld een prullenbak wat verder van je bureau zetten.”

 

Meer in de KoM-nieuwsbrief van maandag 21 augustus

Het artikel over het promotieonderzoek van Pam ten Broeke

 

Pam ten Broeke

Pam ten Broeke