“Moties leggen bom onder arbeidsomstandighedenbeleid”

Dit is een van de kopregels in een felle brief van vakbonden FNV, CNV en VCP. Zij reageren op het feit dat de Tweede Kamer drie moties aannam voor verlichting van regeldruk op werkgevers.

Over die moties las u in het KoM-nieuwsbericht “Politiek kritisch op RI&E”. De drie schrijven vijf kantjes aan SZW-staatssecretaris Nobel, in afschrift aan de SZW-Kamercommissies.

  • “De [door werkgevers] ervaren regeldruk staat in geen enkele verhouding tot de schade die slechte arbeidsomstandigheden veroorzaken”. Ze verwijzen onder meer naar recente affaires als Chroom-6.
  • Volgens de drie zijn de moties op belangrijke punten in strijd zijn met het unaniem vastgestelde advies van de Sociaal-Economische Raad over de Arbovisie 2040.
  • Ze vinden het onvoorstelbaar dat deze moties juist nu zijn aangenomen; onderdeel van het recente akkoord over vroegpensioen voor mensen met zwaar werk is juist een nieuwe impuls voor verbeteren van arbeidsomstandigheden.

“Minister Van Gennip heeft in december 2022 het zero death manifest ondertekend. Dit heeft tot gevolg dat Nederland zich verplicht om zich in te spannen om het aantal sterfgevallen te verminderen. Wanneer deze moties worden uitgevoerd zal dat in strijd zijn met de verplichtingen die verbonden zijn aan het manifest. Bij uitvoering van de moties zal er bovendien weinig overblijven van de ‘zero death; elke dode of zieke door werk is er één te veel’ doelstelling die door uw ministerie is geformuleerd in de Arbovisie 2040.”

Soms meerdere deskundigen bij RI&E

Een van de moties stelt dat bij het toetsen van een RI&E altijd drie kerndeskundigen betrokken zouden moeten zijn. Dit op basis van een matig onderbouwd document van werkgeversorganisaties. De brief van de bonden stelt dat zeker geen sprake is van altijd een toets door drie kerndeskundigen, het zou alleen gelden “in sommige gevallen”. Op bladzijde 3 en volgende in de brief vinden de (beroepsverenigingen van) kerndeskundigen meer interessante details over de visie van werknemersorganisaties op arbobeleid en RI&E.

Vervolg?

Gangbaar is dat een kamercommissie aan de bewindspersoon vraagt een reactie te schrijven op zo’n stuk. Die reactie komt dan met de brief van de bonden op de agenda; om de paar maanden heeft ze een zitting speciaal voor arbo-aangelegenheden; die is vooralsnog niet gepland.

Hoe dan ook, staatssecretaris Nobel zal veel uit de kast moeten halen voor vermijden van een clash met werkgeversorganisaties; die hadden zich al direct “verheugd” getoond over de Kamermoties.

KoMclusie?

Als eerder: allerlei maatregelen hebben de kritiek op de RI&E niet kunnen verminderen. RI&E’s worden als kwalitatief matig gezien. Er is een nieuwe aanpak nodig: in samenwerking van werkgevers, werknemers, professionals en ministerie.

 

Nieuwsbericht FNV met brief van de drie vakbonden d.d. 21 november

Het nieuwsbericht van de werkgeversorganisaties d.d. 13 november, de dag na de stemmingen in de Tweede Kamer