Najaars-ALV, nieuwe plannen voor Kwaliteit op Maat
Op 25 november jl. vond met een kleine, maar actieve groep leden online de najaars-ALV plaats. Voor het komende jaar staat een aantal spannende veranderingen en plannen op de agenda.
De doorontwikkeling van LPBSO
Het eerste punt op de agenda waren de ontwikkelingen rond de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (LPBSO). Dit jaar heeft OVAL aangegeven dat zij haar actieve betrokkenheid bij de LPBSO wilde stoppen. OVAL had het idee de pool bij een commerciële detacheerder onder te brengen. KoM is samen met de ZFB op zoek gegaan naar mogelijkheden om de LPBSO voort te zetten. Twee punten waren daarbij belangrijk:
- de pool moet een onafhankelijke status houden
- de kwaliteit van de dienstverlening moet omhoog.
Om dat te bereiken wordt de LPBSO ondergebracht in een aparte stichting. In het bestuur van de stichting zouden leden vanuit KoM en de ZFB moeten komen. Vanuit de ZFB was hier op 25 november nog geen definitieve beslissing op genomen. Het besluit om vanuit de KoM in ieder geval door te gaan met de LPBSO werd in stemming gebracht en unaniem aangenomen. Vanuit KoM zullen Kees Geelen en Geriët van de Vis zitting nemen in het bestuur. Kees is nu ook al zeer nauw betrokken bij de LPBSO, brengt heel veel ervaring mee en heeft veel ideeën om een nieuwe impuls aan de LPBSO te geven.
Meer samenwerking tussen arbodeskundigen
Als tweede punt gaf Huib Arts toelichting op twee ZonMw subsidieaanvragen waarin Kwaliteit op Maat een actieve rol heeft. Het bestuur wil graag dat Kwaliteit op Maat zich door ontwikkeld naar een onafhankelijk platform voor alle arboprofessionals. Deze subsidieaanvragen passen daar heel goed bij. Vanuit ZonMw loopt er op dit moment een subsidieprogramma dat “Innovatieve Arbozorg” heet. De tweede lijn van dit programma heeft “Stimuleren van samenwerking tussen (kern)deskundigen” als thema. KoM heeft het initiatief genomen om samen met de NVAB en de beroepsverenigingen voor arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen en arbeids- en organisatiekundigen voor twee projecten subsidie aan te vragen. In het eerste project gaan de verenigingen samen aan de slag om te definiëren wat preventie nou eigenlijk inhoudt. Een gedragen kader moet het makkelijker maken om meer samen te werken.
In het tweede project wordt samen met twee branches in kaart gebracht wat de “stand van de arbodienstverlening” is. Deze term roept tijdens de ALV wat vragen op. Huib licht toe dat deze term in de Arbowet is opgenomen, maar dat eigenlijk niemand weet wat het inhoudt. De betrokken verenigingen gaan dus aan de slag om hier meer invulling aan te geven. Je kunt hierbij aan een arbocatalogus + denken, maar daarbij niet alleen aandacht voor de techniek. Door de betrokkenheid van alle kerndeskundigen zijn het twee unieke projecten.
Commotie over de RI&E-moties
Na de toelichting over de subsidieaanvragen ontstaat er een spontaan zijstapje. Er is veel commotie ontstaan door 4 moties die in de tweede kamer zijn aangenomen die met de RI&E te maken hebben. VNO-NCW heeft een lobby gevoerd om er voor te zorgen dat de administratieve lasten voor werkgevers naar beneden gaan. Daarbij zijn de pijlen onder andere op de RI&E gericht. Het is duidelijk dat de RI&E in de huidige vorm slecht werkt. De moties die zijn aangenomen zijn echter vrij ongenuanceerd. In de korte discussie in de ALV blijkt wel dat leden zich hier zorgen over maken. Het is aan de branche om in overleg met SZW met werkbare oplossingen te komen. Een motie is namelijk nog geen wetswijziging. Hou de nieuwsbrief van KoM in de gaten voor verdere ontwikkelingen.
Kleine Slimme Groepjes
Er wordt kort stil gestaan bij het bestaan van de Kleine Slimme Groepjes. In kleine groepjes wordt nagedacht over een visie vanuit de KoM over een actueel thema. Bij deze groepjes zijn soms ook niet-leden betrokken. Recent hebben twee groepjes gekeken naar “Taakdelegatie” en “Verbetering van het beoordelingsproces bij het UWV”. Er is ook nog een KSG die de ontwikkelingen rond de BAR volgt. Vanuit de leden komt een compliment voor deze werkvorm. Wel komt de vraag wat er met de resultaten van een KSG gebeurt. Het bestuur zegt toe na te gaan denken hoe resultaten beter naar buiten kunnen worden gebracht. Leden die ideeën hebben voor nieuwe KSG’s kunnen die altijd inbrengen bij het bestuur.
Financiën
Kees Geelen geeft toelichting op de begroting voor 2025. Vanuit de leden komen wat vragen. Op sommige posten is er behoefte aan wat nadere toelichting. Er komt onder andere de vraag wat het bestuur wil gaan doen om het aantal leden van de vereniging te laten groeien. De begroting wordt na toelichting goedgekeurd door de ALV.
Bestuurswisselingen
De begroting brengt ons bij het aanstaande vertrek van Kees Geelen als bestuurslid en penningmeester van KoM. Wij zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe penningmeester. Kees geeft graag toelichting wat de taken van een penningmeester inhouden. Naast het lid zijn van het bestuur van KoM kost het volgens hem niet heel veel tijd.
Er heeft zich ook een nieuw lid voor het bestuur van KoM aangemeld: Annemieke van Duffelen. Zij is bedrijfsarts en wil zich binnen de KoM in gaan zetten voor meer multidisciplinaire samenwerking. De leden keuren goed dat zij toetreedt tot het bestuur. Het bestuur is daar heel blij mee. Annemieke heeft al een paar keer meegelopen en is een mooie aanvulling voor het bestuur.
Dank alle leden die bij deze ALV zijn aangesloten. Het bestuur kijkt terug op een levendige vergadering en dat is precies wat wij willen.
Jurgen van der Baan, 7 december 2024