Mediation is in organisaties gangbaar geworden. De bedrijfsarts zal er gewoonlijk naar verwijzen bij een arbeidsconflict. Die verwijzing is nauwelijks nog vrijblijvend te noemen gezien de uitleg van UWV over verplichtingen vanwege de Wet Verbetering Poortwachter.
Uitspraak van de Hoge Raad
Het advies van de bedrijfsarts lijkt nog meer te binden vanwege een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad (HR). Steeds meer organisaties nemen mediation in hun contracten op: als na te streven of zelfs verplicht eerste middel voor geschilbeslechting, binnen of tussen organisaties. Maar verhoudt zich dat tot het beginsel dat mediation een vrijwillige keuze is van de beide partijen? Een conflict tussen twee bedrijven (in de arbodienstverlening overigens) werd uiteindelijk aan de HR voorgelegd. De afspraak om mediation in te zetten zou niet nagekomen zijn.
Clausule kan bindend zijn
De HR concludeerde dat een mediationclausule juridisch bindend kan zijn, mits de tekst duidelijk maakt dat de verplichting expliciet is overeengekomen. De clausule mag in ieder geval niet het recht op toegang tot de rechter aantasten. Als er sprake van spoed is of als de rechter verwacht dat mediation in een de zaak zinloos is, mag de rechter ook beslissen dat een juridische procedure kan worden voortgezet zonder eerst mediation te proberen.
Een uitleg, i.c. van het Rechtenstudentje