De scheiding tussen medische behandeling en medische beoordeling: al ruim een eeuw geldt in Nederland deze – medisch-ethisch gemotiveerde – afspraak. Oogmerk is medische behandeling zonder belangenverstrengeling te laten plaatsvinden.
Kloof
Een consequentie is het verschil in financieringswijzen, alsmede de vaak gevoelde kloof tussen arbeidsgerelateerde en reguliere gezondheidszorg. Terwijl alle betrokkenen weten dat werk kan bijdragen aan ziekte maar juist ook positief kan uitwerken voor herstel, gezondheid en welzijn. Het is een belang van de werkende, werkgever en maatschappij dat werkenden zo veel mogelijk inzetbaar worden gehouden. Denk ook aan de waarschijnlijke groei van werkenden met een chronische ziekte.
Nieuw initiatief afstemming
Afstemming, tussen huisartsen en medisch specialisten enerzijds en bedrijfs- en verzekeringsartsen anderzijds, is essentieel. De belemmeringen zijn bekend, de acties om die te overwinnen verdienen aandacht. Er is een nieuw initiatief: Het Zorg en Werk Netwerk.
Arboportaal noemt het “..de online community voor alle professionals op het gebied van arbeidsgerelateerde zorg.” Dit voor optimaal gebruik van de vele beschikbare kennis en data over arbeidsgerelateerde zorg. Het Zorg en Werk Netwerk brengt professionals samen, “om het delen en vervolgens toepassen van actuele en relevante kennis omtrent arbeidsgerelateerde zorg te stimuleren”.
De beroepsvereniging van verzekeringsartsen noemt dit een “mooi initiatief”. Bij de NVAB, beroepsvereniging van bedrijfsartsen, is nog geen informatie op de site te vinden.
Meer informatie
Arboportaal geeft vrij summier informatie. In Medisch Contact schrijven drie vooraanstaande auteurs* een uitgebreid artikel over het belang en achtergronden van het initiatief: het “netwerk biedt (zorg)professionals die zich bezighouden met arbeidsgerichte zorg de mogelijkheid elkaar te vinden, kennis met elkaar te delen, en met elkaar in gesprek te gaan over de diverse vraagstukken rondom arbeidsgerichte zorg”.
De auteurs:
– Lana Kluit, arts-onderzoeker arbeidsgerichte zorg in het ziekenhuis bij de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC;
– Karin Proper, bijzonder hoogleraar arbeid, gezondheidsbevordering en beleid, RIVM en Amsterdam UMC;
– Marjolijn Leeman, PhD, arts in opleiding tot verzekeringsarts, UWV, bestuurslid NVVG.