Over een burn-out heen komen? Werkgevers, personeelswetenschappers en -adviseurs leggen vaak de verantwoordelijkheid bij de werknemer. Veel literatuur als “tips om met werkstress om te gaan” suggereren aan werknemers dat problemen aan hen toe te rekenen zijn. Een eerder KoM-nieuwsbericht meldde hoe McKinsey (!) een ander beeld neerzet. Daarbij voegt zich nu ook het tijdschrift Business Insider.
Ed Zitron is CEO van EZPR, in de VS een leidend public relations bureau voor tech en business. Hij werd al vier keer genoemd in de ‘Insider’s Top 50 Best Public Relations People in Tech’.
Burn-out? “Deze problemen zijn nooit de schuld van de werknemer”, schrijft hij stellig. Gewoonlijk worden bazen en bedrijven gespaard als een werknemer een burn-out blijkt te hebben. Terwijl het de taak van de manager is om de werkdruk te beheersen van degenen die aan hem rapporteren.
Zitron vergelijkt de giftige werkomgeving die een slechte chef veroorzaakt met een slechte romantische relatie: het vervormt iemands perceptie van de wereld, waardoor de vrije tijd minder helpt in het omgaan met de angsten die het werkt oproept. “Zoals ik bij andere gelegenheden heb geschreven, zijn slechte bazen een kankergezwel binnen bedrijven.”