Kroeg of concertgebouw in? Even testen! Komt de testsamenleving dichterbij? Een experiment in Barcelona lijkt een stapje.
Vijfhonderd liefhebbers brengen een zaterdagavond door in het Apolo theater in Barcelona: een vijf uur durend muziekfestival met rockgroepen en disc jockeys. Met FFP2 maskers en handdesinfectantie, maar social distancing wordt niet aangemoedigd. Totaal duizend mensen waren eerder geselecteerd met een sneltest, vijfhonderd zijn de controlegroep.
Onderzoek
“Dit is geen party, dit is een wetenschappelijke studie”, vertelde dr. Boris Revollo aan Associated Press. Deze ziekenhuisviroloog is de ontwerper van dit onderzoek. Hij ziet sneltesten voor grote evenementen niet als vervanging voor mondkapjes en ander hygiënisch gedrag. Hij onderzoekt dit als mogelijk hulpmiddel voor voldoende veiligheid bij grote evenementen tot vaccinatie genoeg soelaas biedt. “Dit kan nuttig zijn bij alle soorten evenementen, van culturele evenementen tot zakelijke congressen en sportevenementen”, aldus Revollo. “En jonge mensen, zoals we hebben gezien, houden hun eigen clandestiene feesten omdat ze geen andere uitlaatklep hebben.”
PCR-tests
PCR-tests sporen met grotere zekerheid het virus op dan de ‘instant’ antigeentest. Alle duizend vrijwilligers ondergaan ook twee PCR-tests: op de zaterdag voor het concert en een week later. Zo kan het onderzoeksteam achterhalen of geïnfecteerde mensen vals negatief testen, en zo ja, anderen in de zaal besmetten.
De AP-journalisten geven ook ruimte aan kritiek. Epidemioloog Joan Caylà heeft geen betrokkenheid bij de studie. Volgens hem blijft zelfs bij succesvol gebruik van antigeentesten de noodzaak events klein en streng gecontroleerd te houden. Zonder verantwoordelijk handelen van de deelnemers “.. bestaat een zeker risico om een uitbraak te veroorzaken.”
Duits experiment
In augustus was er in Duitsland, een vergelijkbaar experiment. Duizenden mensen kwamen bijeen in de Arena van Leipzig, voor simuleren van drie scenario’s bij concerten. De Martin Luther Universiteit van Halle-Wittenberg onderzocht infecties. De Spaanse pers meldt dat resultaten nog moeten worden gepubliceerd; op de site van de universiteit is er niets over te vinden.
Opmerkelijk
Dit artikel van Associated Press ging het weekend de wereld over met de snelheid van een coronavirus, om een nieuw spreekwoord te introduceren. Het experiment voorziet zeker in een behoefte. Een kleine zoektocht op internet leert dat genoemde viroloog Revollo resp. epidemioloog Caylà gepubliceerd hebben op Researchgate. De laatste blijkt ook medewerker van ‘de GGD’ van Barcelona. Dan is het extra opmerkelijk dat Associated Press schrijft dat het onderzoek groen licht heeft van “de regionale autoriteiten in noordoostelijk Catalonië.”
In Nederland bepleiten werkgevers al ruim een maand een testsamenleving. VWS en andere betrokkenen werken aan testcapaciteit van mogelijk maandelijks 10 miljoen tests. (Zie KoM-nieuwsbrieven van 9 en 23 november.) Het is een van de vele spannende kwesties in de coronacrisis. Hopelijk komt er resultaat. Het experiment in Barcelona spreekt tot de verbeelding. Maar de verbeelding gaat er makkelijk aan voorbij dat de voordeur van kroeg of concertgebouw niet de plek is om aan iemand te melden dat hij hoogst waarschijnlijk COVID-19 heeft.